Behandelmethode

Manueel Therapie

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende  bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. Hierdoor ontstaat pijnvermindering en meer beweging van het gewricht.

Vaak staat de patient “scheef’’. Door een dun plankje onder de voet te plaatsen kan men goed zien hoeveel het verschil tussen de linker en rechter kant is. Na de ingreep zien we bijna altijd dat de scheefstand weg is en dat het plankje onder de voet anders ervaren wordt. Dit wordt vaak als zeer postief ervaren.

Bij de impulstechnieken kan een knakje of een krakend geluid te horen zijn. Het krakende geluid is niet een voorwaarde of de impuls goed is aangekomen.
Verder krijgt de patient instructies, adviezen en oefeningen om herhaling van de klachten in de toekomst te voorkomen.

Voor welke klachten is de manuele therapie geschikt?

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom, het hoofd en de armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak vindt de stoornis aan één kant van de wervelkolom plaats. Hierdoor beweegt de wervelkolom niet meer goed over beide gewrichten. Vergelijken we dit met een auto, dan betekent dit dat aan één kant van de auto de banden een stuk platter zijn waardoor de auto een beetje scheef komt te staan. Gevolg is dat de auto scheef belast wordt en treden er elders storingen op. Kijken we naar de wervelkolom zien we overeenkomstige problemen. Door de functie- stoornis in het gewricht kunnen er  klachten ontstaan. Vaak is het zinvol om niet de klacht zelf, bijvoorbeeld een trekkend gevoel in de hamstrings bij het hardlopen, te behandelen maar om naar de wervelkolom te kijken en eerst daar de stoornissen op te lossen. Ik geef altijd aan dat we eerst de kraan weer open moeten draaien alvorens de klachten te kunnen genezen.

Na het corrigeren van de gewrichten kan het zijn dat de spanning van de omliggende spieren nog niet is veranderd. Hiervoor gebruiken we specifieke technieken zoals dry needling en medical taping. Bij dry needling wordt door middel van een acupunctuurnaald specifieke punten (trigger points) aangeprikt waardoor de spier sneller zal ontspannen en minder pijn zal veroorzaken. Vaak wordt na de behandeling de desbetreffende spier getaped  met een elastische tape (medical tape. Dit verbeterd de doorbloeding  waardoor het herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt.